wtorek, 17 stycznia 2017

WEGAŃSKA ZUPA SZPINAKOWA Z CIECIERZYCĄ

Tak, jak obiecałam dodaję przepis na pyszną i treściwą zupkę, która teraz zimą jest niezmiernie pomocna, gdyż o świeżych warzywach możemy jedynie pomarzyć.


Potrzebne składniki:
  • 150-200 g szpinaku (może być też mrożony)
  • 5 ziemniaków
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • po kawałku selera i pora
  • 2 marchewki
  • ok. 1 litra wody
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kminu, pieprzu i soli

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy startą marchew i selera, pokrojonego pora i ziemniaki, wodę i kmin z kolendrą. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Odlać ok. 1 szkl. zupy i zblendować, będzie do zagęszczenia. Następnie dodać do zupy razem z mlekiem kokosowym, szpinakiem i ciecierzycą. Chwilę jeszcze pogotować i doprawić solą i pieprzem. Po lekkim przestudzeniu można śmiało zajadać :)

Życzę Wam smacznego!
KĄCIK MADZI

5 komentarzy:

  1. uwielbiam ciecierzycę, świetna zupa na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widzę tę zupe i skład to wyobrażam sobie jaka musiała być dobra :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita zupka, z chęcią kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne dodatki do zupy. Musi ona być pyszna. Zwłaszcza teraz jak po powrocie z zimnego dworu można by było się rozgrzać taką zupą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :)