piątek, 10 marca 2017

WEGAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA

W końcu mogę się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na wegańską zapiekankę pasterską, o którą z resztą pytaliście. Niestety ostatnim razem nie miałam zrobionych zdjęć, dlatego nie chciałam publikować samego przepisu. Teraz to nadrabiam i mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo, jak i mnie :)


Potrzebujemy:
  • 1 cebulę,
  • 3 marchewki,
  • 1/2 szkl. brązowej soczewicy,
  • 1 szkl. zielonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/4 szkl. octu winnego,
  • 1 łyżeczka tymianku i soli,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i kuminu,
  • 1/4 łyżeczki białego i czarnego pieprzu,
  • 1- 1 1/2 szkl. bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ryżowej,
  • 6 ziemniaków,
  • 1/4 szkl. mleka roślinnego, np. sojowego,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 2-3 łyżeczki oregano.
Soczewicę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach do miękkości. Dobrze by było gdyby soczewica była namoczona dzień wcześniej, to pozbędziemy się kwasu fitynowego, a dodatkowo szybciej się ugotuje.
Ziemniaki po ugotowaniu gnieciemy na puree, dodajemy mleko, oliwę i oregano - zostawiamy do ostudzenia.
Cebulę i marchew kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lub drobno kroimy. Smażymy przez chwilę i dodajemy bulion/wodę - dusimy do miękkości. Dodajemy soczewicę, ocet, przyprawy i dusimy ok. 10 min. Następnie dodajemy groszek i stopniowo mąkę, gdy zgęstnieje ściągamy z ognia. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozsmarowujemy ziemniaki. Piec 15-20 minut w 180°C do zrumienienia ziemniaków.


Przepis jest banalnie prosty. Trochę czasu jednak zajmuje przygotowanie wszystkiego, dlatego lepiej robić zapiekankę w weekend, albo w luźniejszy dzień.

Smacznego!
KĄCIK MADZI

2 komentarze:

  1. Nigdy takiej nie jadłam :) Wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. o z takim przepisem jeszcze się nie spotkałam :) Zapowiada się super ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozostaw po sobie ślad :)